Варани

Варани До сімейства варанів відноситься лише один сучасний рід – варан (Varanus), який об’єднує 10 підродів. З 30 видів більше половини мешкає в Австралії, а інші поширені в Африці. Південно-Західній, Середній і Південній Азії, а також на островах Індо-Малайської зоогеографической області. До сімейства відносяться найбільші і найбільш високоорганізовані із сучасних ящірок. Всі вони мають струнким і м’язистим тілом з добре розвиненими пятипалыми кінцівками, що закінчуються довгими пальцями з більшими вигнутими пазурами. Більш або менш витягнута, тупо заокруглена спереду голова вінчає довгу й товсту шию. Сильний стиснуте з боків круглий або овальний у поперечному перерізі хвіст, як правило, лише трохи перевищує по довжині голову з тулубом. Тіло вкрите круглої або овальної лускою, причому кожна лусочка оточена кільцями з набагато більш дрібних лускатих зерняток. Черевні щитки дрібні, більш або менш квадратні і розташовані правильними поперечними рядами. Численні багатокутні щитки покривають голову зверху. У деяких видів під лускою залягають дрібні кісткові пластинки. Порівняно великі з круглим зіницею ока захищені товстими роздільними століттями. Вушне отвір завжди відкрито. Довгий, глибоко роздвоєний на кінці і надзвичайно рухливий язик втягується в особливу піхву, як у змій.

Злегка загнуті назад і розширені біля основи зуби, плевродонтного типу. У деяких видів варанів вони помітно зазубрені по ріжучому задньому краю. Випав зуб замінюється новим, причому ця зміна припиняється у старих тварин. На піднебінних і крилоподібних кістках у всіх сучасних видів зуби відсутні. Фото варана можна побачити праворуч.

Варан – найбільший з представників сімейства – комодосский варан (Varanus komodoensis), завдовжки до 3 м, є найбільшою із сучасних ящірок. Лише трохи поступаються йому за розмірами південноазіатський смугастий варан (V. salvator) – 2,8 м і живе в Австралії гігантський варан (V. giganteus) – 2,5 м. Довжина самого дрібного, австралійського короткохвостого варана (V. brevicauda) – до 20 см.

Пофарбовані варани різноманітно, але не надто яскраво, поступаючись в цьому відношенні більшості інших ящірок. Як правило, у молодих особин на тілі поперечними рядами розташовані світлі плями округлі або кільця, зникаючі зазвичай у дорослих. Для деяких характерний більш або менш виразний сітчастий малюнок.

За характером середовища існування цих ящірок можна розділити на наземних, напівводних і деревних. Представниками першої групи, що живуть у сухих степах і пустелях, може служити наш середньоазіатський сірий варан (V. griseus) і восточноафриканский степової варан (V. ехап-thematicus). До цієї ж групи належать і види, що живуть у тропічних лісах і джунглях, наприклад V. bengalensis, V. indicus. Водолюбні варани живуть головним чином на берегах річок, струмків або інших водойм і значну частину часу проводять у воді, чудово плаваючи і пірнаючи. Деяких з них зустрічали навіть у прибережних водах океану.

Переважно деревний спосіб життя веде невеликий папуаський смарагдовый варан (V. prasinus). Довгі пазуристі лапи і чіпкий хвіст допомагають йому чудово лазити по гілках, а зелене забарвлення тіла добре маскує його серед листя.

Подібний спосіб життя веде австралійський деревне варан (V. gilleni), а також деякі азіатські представники роду.

Поділ варанів за характером їх місцезростань умовно, бо майже всі види добре лазять по деревах і при нагоді охоче заходять у воду. Притулками їм служать вырываемые в землі глибокі нори, деревні дупла. Одні тривалий час не покидають територію великих мисливських ділянок, інші ведуть бродячий спосіб життя, здійснюючи переходи по кілька кілометрів у пошуках їжі.

Переважна кількість варанів – активні хижаки, хоча деякі урізноманітнюють свій раціон плодами і насінням рослин. Так, фруктами і плодами пальм живиться живе на Філіппінських островах великий деревне варан Грея (V. grayi). З допомогою зору ці варани розшукують здобич, підкрадаються до неї і схоплюють у заключному кидку. Вони можуть знаходити здобич і по її слідах, з допомогою невпинно высовывающегося мови, пов’язаного з високорозвиненим органом Якобсона. Варани, що харчуються падаллю, володіють добре розвиненим нюхом, розшукуючи їжу по запаху.

Деревними мурахами живиться живе на деревах південноазіатський варан (V. rudicolis), захоплюючий комах за допомогою довгого і клейкого мови. Варани побільше їдять крабів, рибу, жаб, ящірок, змій. дрібних черепах і ссавців. Багато розшукують яйця птахів і звірів. Свою здобич варани вбивають енергійним струшуванням. Велику здобич вони поїдають кілька піднявши голову догори, причому довга шия змієподібно звивається, сприяючи цим швидшому проходженню їжі. Мозкова коробка варанів, як і змій, захищена знизу кістками, захищають мозок від можливого механічного пошкодження спожитої великою здобиччю. Якщо жертва дуже велика, варани відривають зубами зручні для проковтування шматки, утримуючи видобуток передніми ногами. Ними ж тварини поправляють в роті і невдало схоплену їжу.

У період розмноження самці запекло б’ються між собою, завдаючи один одному довго не загоюються глибокі рани. Всі варани розмножуються відкладаючи яйця, кількість яких у кладці різних видів коливається від 7 до 35 і навіть до 37, як це спостерігалося одного разу у нільського варана (V. niloticus). Яйця самого великого – комодосского – варана бувають завдовжки до 10 см і масою до 200 р. У дрібних видів варанів яйця бувають довжиною не більше 1,5-2 див. Вони одягнені в м’яку пергаментовидную оболонку, і самки відкладають їх у выкапываемые в землі гнізда і нори, дупла дерев, а також в будівлі термітів і мурашники. Тривалість розвитку яєць у тропічних видів дуже велика-до 10 місяців.

У ряді країн варанів інтенсивно люди винищують заради смачного м’яса і особливо з-за цінним шкіри, що йде на виготовлення різноманітних галантерейних виробів.

У разі небезпеки варани намагаються врятуватися втечею, хоча нерідко переходить в наступ. Тварина сильно роздуває тіло, голосно шипить і з розкритою пащею кидається на ворога. Укуси варанів дуже болючі, так як, крім механічного пошкодження зубами, вони можуть занести в рану небезпечну інфекцію. Є припущення, що слина варанів отруйна для дрібних тварин. Деяким варанам властива манера час від часу вертикально піднімати передню частину тіла, спираючись на широко розставлені задні ноги і хвіст, В такому положенні тварина озирається, виглядаючи здобич або помічаючи небезпека. Потужним знаряддям захисту варанів служить твердий хвіст, яким вони завдають дуже чутливі удари.

Купити варанів Ви можете в спеціалізованому розпліднику. Ціну дитинчат варана можна дізнатися на дошці оголошень.